Každé rozhodnutí má svůj význam

Ve svém životě činíme mnoho rozhodnutí. Hned ráno, jakmile vstaneme z postele, jsme se rozhodli. Ano, dnes nebudu celý den ležet. Dnes něco udělám. Další rozhodnutím může být výběr oblečení, rozhodnutí připravit si snídani, rozhodnutí jít do práce, do školy nebo zůstat doma. Tato rozhodnutí jsou každodenní a mohou se zdát jako rutina, která se neustále opakuje a není na tom nic zajímavého. Tato rozhodnutí si pojmenujeme jako rozhodnutí A.

Dále se před námi objevují nevšední problémy, které musíme řešit a kdy se musíme rozhodnout. Tato rozhodnutí se zdají být pro nás život velkým krokem. Rozhodnutí, zda se chci věnovat rodině nebo zaměstnání, rozhodnutí, kde budu bydlet, rozhodnutí při výběru svého životního partnera nebo partnerky. Tato rozhodnutí budeme dále označovat jako rozhodnutí B.

Mnohá rozhodnutí A činíme bez předchozího uvážení. Protože nezasahují do našeho života tak závažným způsobem, že bychom o nich museli delší dobu přemýšlet. Nicméně i tato rozhodnutí nám náš život mění. Ačkoli rozhodnutí, že ráno vstanu a půjdu do práce považuji za něco automatického, nemusí to tak vždy být. Bůh nám dal svobodu. Svobodu v rozhodování. Vždy máš možnost změnit svůj život a změnit svá rozhodnutí A tak, abys byl šťastný. A pokud chceš změnit svůj život, udělej to teď. Protože potom už na to mít čas nebudeš.

Rozhodnutí B jsou pro některé z nás natolik těžká a důležitá, že často potřebuje radu druhých. Aby se seznámili s naší situací a pomohli nám s výběrem. Konečné rozhodnutí je ale vždy na nás. A toto nám může viditelně ovlivnit náš život. Ale jak se rozhodovat? Podle toho, co říkají ostatní? Podle toho, jak to cítí naše srdce? Podle toho, co říká naše hlava?

Někteří říkají, že život žije ten, kdo si o něm rozhoduje a nedovolí, aby jej cizí rozhodnutí ovlivňovaly. Ale pak jsou zde takové situace, kdy nemáme na výběr. Kdy každé rozhodnutí je špatné a my si musíme vybrat. Čelit nepříjemným rozhodnutím je vyčerpávající a někdy takové rozhodnutí učiníme i tím, že jednoduše odejdeme.

Ať už v životě řešíme rozhodnutí A nebo B, je dobré se na chvíli ztišit a poslouchat Ducha Svatého, jaké rozhodnutí je pro nás to nejlepší. Vždyť On přeci zná naše srdce lépe než my sami a zná naši budoucnost. Někteří mají to štěstí a ten hlas slyší jednoznačně ve své hlavě, jiní vidí Ducha Svatého promlouvat skrze různé situace. A někteří i přes modlitby neslyší a nevidí nic. Co potom?

Můžeme se týden nebo měsíc usilovně modlit a potom si hodit mincí. S vírou, že takový výsledek je Boží vůle, se budeme snažit ze všech svých sil rozhodnutí naplnit.

 A nakonec… i když se rozhodneme “špatně” Bůh dokáže i špatné proměnit v něco krásného.

 

Otázky na tento týden

  • Rozhodnutí ve tvém životě, která tě dnes dostala na místo, kde jsi, byla správná?
  • Máš před sebou nějaké velké rozhodnutí?
  • Modlíš se, aby ses dokázal správně rozhodnout?

Výzva na tento týden

  •  Pokud tě čeká rozhodnutí, zkus se nějaký čas modlit, aby ti Duch ukázal směr, kterým se vydat
  • Následující týden se modli za ty, kteří mají před sebou rozhodnutí, u kterých lidé cítí, že obě rozhodnutí jsou velice špatná

Přesunout se na začátek