Zlomené srdce

„I když mé tělo i srdce strádají, Bůh je má síla, můj podíl navěky!” (Žalmy 73,26)

Pokaždé si řeknu, že už si nikdy nedovolím, aby mi někdo zlomil srdce. A pak… je zlomené. Znovu a znovu a znovu. A to je problém se zlomeným srdcem. Může se to opakovat ve všech oblastech našeho života, v osobním životě, pracovním, zlomit srdce nám mohou přátelé, rodina, ale i osoby v církvi.

Můžeme se divit, proč stále zažíváme tyto situace, které nám zlomí srdce a my trpíme. Je nějaká možnost, jak být před tímto uchráněn? Podívejme se na život Pavla, Sáry, Davida a na mnoho dalších životních příběhů popsaných v Bibli, především pak na život Ježíše. Všichni prožívali zlomené srdce. Znovu a znovu. A ve všech těchto bolestných situacích je možné vidět působení věrného Boha, který přináší uzdravení, naději a obnovu.

Zhluboka se nadechni. Napočítej do pěti. Na chvíli zadrž dech. Zavři oči. Vydechni. Několikrát to zkus zopakovat. Zaměř své myšlenky a své pocity na Ježíše. Požádej ho, aby ti ukázal Jeho obraz ve tvé mysli. Ježíš nikdy neřekl, že v našem životě nebudou žádné těžké chvíle. Ale v těchto chvílích je Ježíš s tebou a říká: „Nejsi zapomenut. Nejsi méně milovaný. To, že se ti dějí špatné věci neznamená, že tě nemám rád. Já ti dávám všechno. Miluji tě celým svým srdcem, položil jsem za tebe svůj život.”

Ať je tvé srdce zlomeno jakýmkoli způsobem a kýmkoli, Bůh tě nikdy nezklame. Vše špatné, co se ti v životě stane Bůh dokáže přetvořit v krásu a dobro. Představ si zrnko písku, které se dostane do ústřice. Zrnko písku působí bolest a ústřice se jej snaží vytlačit pryč. Zrnko písku se pohybuje a obaluje se v perleťové hmotě. Bez bolesti ústřice by nevznikla nádherná perla.

Pamatujme, že se nemůžeme vyhnout zlomenému srdci, ale můžeme si vybrat, co s takovým zraněním uděláme. Snažme se, aby každé naše poraněné srdce vytvořilo něco krásného a hodnotného jako ústřice vytvoří perlu.

 

Přesunout se na začátek