Neutop se v minulosti

Každý z nás má jistou startovní pozici. Narodíme se do rodiny, která má ve společnosti určité postavení. Rodiče nás vychovávají a snaží se nám předat jen to nejlepší, často se nás snaží nasměrovat na cestu, která by pro nás mohla být tou správnou. Ale potom se staneme dospělými a musíme se rozhodovat sami. Odpovědnost za naše rozhodnutí je na nás. A nemůžeme se vymlouvat na žádné „já jsem to ale nevěděl“ nebo „nikdo mi to neřekl“ nebo „ten to měl jednoduché, zato já to mám složitější“.  Jsme svobodní. To, co nevíme můžeme nastudovat. To, co nám chybí, můžeme najít. To, co chceme, můžeme dosáhnout. Co je ale cílem pro člověka? Čeho budeme chtít v životě dosáhnout, abychom se cítili spokojení sami se sebou? Co nás naplní? Je to úspěšná kariéra, spokojený rodinný život, cestování, bohatství? Budeme se cítit lépe, když budeme mít něco víc, než co má náš soused, známý, kolega?

To, co v životě potřebujeme, máme již od svého narození. Je to Bůh. Tiše čeká, než ho k sobě pozveš, aby zaplnil to prázdné místo. Místo, které nevyplníš penězi, přáteli, studiem, hrami, vzpomínkami ani vizí budoucnosti. Místo, které se zaplní jen když TY budeš chtít. Tak proč se tomu pořád bráníš?

Nezabývej se minulostí. Všechno, co tě v životě potkalo, mělo svůj význam. Ze všech událostí, které jsi překonal, ať již pozitivních nebo negativních, si musíš něco vzít do přítomnosti. Ale neutop se ve své minulosti. Pamatuj, že události z minulosti jsou pryč. Nelituj se, co jsi všechno musel překonat, čím sis musel projít. Nezoufej, že tehdy jsi prožil ty nejkrásnější chvíle ve svém životě a teď jsou pryč. Možná se od minulosti nedokážeme odpoutat. Možná chceme zpátky ty chvíle a strádáme, když si je v hlavě neustále opakujeme. Třeba bychom něco udělali jinak, třeba bychom reagovali dříve. Takové strádání nás ubíjí a odvádí naše myšlenky tak, že nedokážeme prožívat přítomnost.

Uvědom si, že Bůh tě zná. Tak dobře, že ví, jak se rozhodneš, co uděláš a jaký to bude mít následek. A proto tě vystavuje různým situacím. Situace, které tě mají posunout kupředu. Jakkoli krásnou nebo smutnou cestu máme za sebou, pamatuje, že dnešní den je tady a teď. Oprosti se od strádání, jaká byla minulost nebo jaká by mohla být budoucnost. Svěř tato strádání Bohu s upřímnou touhou po změně. A ta změna brzy nastane.

 

Přesunout se na začátek