Jsem tam, kde mám být

V průběhu života se setkáme s mnoha lidmi. Každé, i minutové setkání nás ovlivňuje. Ovlivňuje naše chování, naše názory. Stačí jedno slovo takového člověka, abychom změnili naše uvažování a rozhodnutí. Od narození se zpravidla setkáváme s rodiči a prarodiči nebo jinými osobami, které se podílejí na naší výchově. Vidíme, jak rodiče jednají a snažíme se je napodobit. Neuvědomujeme si, že s tím od nich přebíráme i ty negativní charakterové vlastnosti, které si neseme do vlastní dospělosti, a vidíme je na sobě teprve poté. Stejně tak je to s každým jiným setkáním. Jeden úsměv a Váš den se rozzáří, stačí jedno slovo a trpíte depresí. Tyto okolnosti nás pak vedou po cestě, které říkáme život.

Nezapomeňme, že stejně jako každé slovo od jiných dá ránu nebo pohlazení, tak i naše slova mají stejný dopad. Víme, co říkáme? A není v některých situacích lepší mlčet? Když svým slovem zraníme druhého, v čem nám to pomůže? Budeme cítit ten triumf, že jsme vyhráli? Ale nad kým? Snadno dokážeme odsoudit ty druhé, za jejich chování, ale sami nevidíme chování naše a považujeme je za nejlepší možné.

Ať už máme charakter a chování i s těmi špatnými vlastnostmi, mějme radost. Vždyť jsme přesně tam, kde máme být a s veškerými vlastnostmi, které v životě potřebujeme. Bůh nás umístil přesně tam, kde máme moc a sílu něco dobrého udělat, abychom byli šťastní. Ale máme i chuť? Tuto otázku si musí odpovědět každý za sebe, ale zkusme na sebe být o jednu úroveň přísnější. Co dobrého jsme dnes udělali? Ale co jsme mohli udělat a neudělali? Věříme, že Bůh nám připravil tu nejlepší cestu životem. Jdeme po ní? Zopakuj si to několikrát – věřím, že Bůh mi připravil tu nejlepší cestu životem, má pro mě plán a ten je dokonalý.  Až těmto slovům budeš plně důvěřovat, tvůj život se změní.

Někteří mohou začít hledat výmluvy, kdy plýtvají svým časem, jsou líní, nebo moderně – prokrastinují. Já jsem ale dnes byl dlouho v práci, neměl jsem čas věnovat se svým dětem a vychovávat je. Já jsem moc unavený na to, abych si našel čas koupit manželce dárek, který ji potěší. Já mám ochrnuté tělo, nemůžu nikomu pomoci. Já se musím učit do školy, nemůžu fungovat ve farnosti.

Těm kdo milují Boha, všechno napomáhá k dobrému.

Přesunout se na začátek