Běžím do Betléma s vařečkou

V hlavě mi už od zapálení první svíčky na adventním věnci běží to stejné pořád znovu a znovu. Dokončit s koncem kalendářního roku všechny své povinnosti v práci, vymyslet a koupit dárky, aby pod stromečkem nebyly jen ponožky, zajistit cukroví, něco ke štědrovečerní večeři, provést důkladný úklid celého domu. A mám na to jen tři týdny, dva týdny, jeden týden, tři dny… A pak je Štědrý den, dva vánoční svátky, Silvestr, Nový rok a je to pryč. To je realita dnešní doby. A tak si raději teď dám ještě další injekci kofeinu ve formě horké kávy a pustím se do válení těsta, abychom náhodou neměli o jeden druh cukroví méně než naši sousedé.

A kde je „Kouzlo Vánoc“?

U umyvadla nebo smetáku jej asi nenajdeme. A nepomůže Vám k tomu ani svařák někde na trzích, když si „odběhnete“ od vysavače. A pak jen vzpomínáte, jak dříve byly Vánoce klidnější a že to bude asi i tím sněhem, protože Vánoce na ledě mají větší atmosféru. Starší generace nám o tom mohou vyprávět.

Naši vánoční náladu ale nevytváří jen okolí. Je potřeba ji mít uvnitř nás. A načerpáme ji tím, že se zamyslíme a zastavíme. Ano, zastavit se v dnešní době je bezpochyby náročné. Ale zkusme si najít chvilku. Srovnejme si naše hodnoty, zeptejme se sami sebe, co nebo spíš kdo je opravdu důležitý. Představme si událost, která se stala před dvěma tisíci lety. Narodilo se Dítě. A pastýři, kteří se museli starat o svá stáda, která pro ně znamenala veškeré jejich živobytí, je bez váhání opustili. Chtěli navštívit a vidět malého Ježíška. To bylo pro ně v ten moment to nejdůležitější. A také to byl ten nejvýznamnější okamžik jejich života.

A co my o dva tisíce let později? Betlém tak, jak jej navštívili pastýři už vidíme jen v kostele, kde jsou vystaveny nějaké dřevěné figurky. Ten skutečný Betlém, místo, kam pospíchali pastýři se ale váže na osobu, na Ježíše. Ne na to, co bylo kolem (Ležel vedle oslíka a krávy!) A tak tedy odpovězme si na otázku, zda raději budeme stát s vařečkou v jedné ruce a prachovkou ve druhé, nebo poběžíme do Betléma, abychom nezmeškali ten nezapomenutelný zážitek při setkání s Dítětem?

Přesunout se na začátek